Overslaan naar hoofdinhoud Ga naar de voettekst

Ontdek Eemsdelta

Waar al meer dan 2500 jaar echt wordt geleefd

Cultuur

Zie en beleef de historie met eigen ogen

Ruim 600 jaar geleden streken de eerste bewoners neer in de Eemsdelta-regio. Deze regio rond Appingedam zit dan ook bomvol met bijzondere verhalen en unieke bezienswaardigheden waar je nooit op uitgekeken raakt. Kom langs, leer en zie met eigen ogen hoe de vroegere bewoners zich wapende tegen de Waddenzee of bezoek juist een van de vele historische kerken en gebouwen die de provincie rijk is.

De rijke cultuur maakt de historische stad Appingedam het ideale startpunt van uw ontdekkingsreis door de Eemsdelta-regio. De omgeving van Appingedam leent zich uitstekend voor wandel-, fiets- en vaartochten. Je kunt natuurlijk ook gewoon de auto pakken want er zijn talloze mogelijkheden. Geniet van de omgeving en al het moois dat de provincie Groningen te bieden heeft. Ontdek de historische stad Appingedam, de maritieme stad Delfzijl, het schildmeer en de pareltjes van het landschap eromheen. Dus kom langs en ontdek alle bezienswaardigheden van de Eemsdelta-regio!

De regio zit vol verborgen parels. Denk aan mooie monumentale boerderijen, karakteristieke panden en imposante borgen. Daarnaast zit de regio vol met verschillende elementen van het oude cultuurlandschap. Denk aan de wierden, dijken, sluizen en maren die herinneren aan de eeuwenoude strijd tegen het water. Kom langs, laat je verrassen en ervaar zelf hoe de borgen, wierden, kerken en maren het verhaal van de regio vertellen.

Beschermen, bezoeken en beleven

Eeuwen geleden zag de Eemsdelta-regio er heel anders uit dan nu. De Waddenzee lag veel verder landinwaarts waardoor grote delen van de regio continu onder water stonden en overgeleverd waren aan de krachten van eb en vloed. De continue bewegingen van eb en vloed zorgde weliswaar voor een dynamisch landschap vol met kwelders en watergeulen, maar de kans op overstromingen was ook erg groot.

Met al dat gevaar op de loer zou je niet verwachten dat iemand zich in dat gebied zou willen vestigen. Maar niets bleek minder waar. De continue afwisseling tussen eb en vloed zorgde namelijk ook voor een zeer vruchtbare kleigrond waardoor het eigenlijk ook een ideaal landbouw gebied was.

Niet zo heel gek dus dat de eerste bewoners zich ruim 600 jaar voor Christus in de Eemsdelta-regio vestigden. Dijken bestonden in die tijd nog niet dus zij moesten nog wel iets vinden tegen de overstromingen. Hun oplossing? Zij bouwden gewoon heuvels en zette hun huizen er bovenop.

Deze heuvels worden wierden genoemd en zijn op veel plekken langs de Waddenkust te vinden. Door de eeuwen heen werden de wierden langzaam opgehoogd en, als ze relatief dichtbij elkaar waren,  samengevoegd. Op deze manier ontstonden grote wierdedorpen waar boeren lief en leed deelden. Het gevaar van overstromingen was immers nooit ver weg.

De wierden zijn, mede vanwege hun historie en omvang, een van de meest interessante bezienswaardigheden van de Eemsdelta-regio. Zij zijn het symbool van de Groningse nuchterheid en vindingrijkheid. Veel kerken in Groningen prijken op het hoogste punt van de wierden. Dankzij de hoogte en de centrale ligging in de verschillende dorpskernen zijn zij van grote afstand al te herkennen.

Veel dorpen in de regio zijn op wierden gebouwd. Deze wierden zijn meestal rond of rechthoekig van vorm en zijn relatief hoog in vergelijking met het omringende gebied. Zo steekt het wierdedorp Godlinze ruim 6 meter boven het maaiveld uit. De wierdedorpen Spijk en Warffum hebben beide een goed bewaarde wierdestructuur. Spijk is een cirkelvormige wierdedorp en behoort vermoedelijk tot de groep van oudste nederzettingen in Noord-Groningen. Cirkelvormige wierde dorpen hebben vaak een soort spinnenweb structuur waarbij de achterkant van de huizen naar buiten gericht zijn.

Warffum is met een oorspronkelijke grootte van 16 hectare de grootste wierde van Nederland. Het dorp is gebouwd op een rechthoekige wierde die vermoedelijk is ontstaan uit twee afzonderlijke (cirkelvormige) wierden die vervolgens aan elkaar zijn gegroeid. Dit vermoeden wordt versterkt door het feit dat het westelijke gedeelte hoger (en daarmee ook ouder) is.

Verdwenen wierden

De aanleg van de zeedijk maakte de wierden enigszins overbodig. De beschermende taak was immers overgenomen en daardoor was het gevaar ook geweken.Daarom werden sommige wierden afgegraven. De bewoners deden dit omdat zij wisten dat de wierdegrond zeer vruchtbaar was. De wierdegrond werkte namelijk als een soort kunstmest. Daarnaast waren mensen nieuwsgierig welke verloren voorwerpen en schatten door de jaren heen in de wierden zijn begraven.

Al snel werden steeds meer wierden afgegraven en de grond verkocht. Hierdoor zijn veel wierden verloren gegaan. Gelukkig zagen de bewoners ook het cultuurhistorisch belang van de wierden in waardoor een aantal wierden (deels) bewaard zijn gebleven. Zo is het wierdedorp Leermens slechts gedeeltelijk afgegraven waardoor je een nog altijd een duidelijke scheiding ziet.

Ezinge is een van de meest bekende afgegraven wierden van Groningen. Deze is begin 20e eeuw afgegraven en hierbij zijn de resten van meer dan 100 gebouwen gevonden waaronder meer dan 80 boerderijen. Deze stammen uit de periode van 600 voor christus tot 500 na christus. Ezinge heeft hierdoor de titel ‘Pompeii van het Noorden’ gekregen. Dit is niet zo gek gezien de talloze vondsten.

Strand en de Waddenzee

Zon, zee, strand en genieten

In de regio van Appingedam is veel te zien doen en beleven. Dankzij goede infrastructuur reis je snel en veilig door de regio. Ga eropuit in de regio en ontdek maritiem Delfzijl, het Schilmeer, Borkum en natuurlijk Appingedam! Ga een dagje weg, houd je eigen mini-vakantie en kom helemaal tot rust in de prachtige omgeving.

Delfzijl

De eeuwige rivaal van Appingedam

Aan de rand van Nederland, waar het Eemskanaal en het Damsterdiep overgaan in de Eems, ligt Delfzijl. Een oude havenstad waar handeldrijven en de strijd tegen het water al eeuwenlang de dienst uitmaken. Delfzijl is, net als de stad Groningen, van oudsher een rivaal van Appingedam. Delfzijl zorgde er namelijk voor dat Appingedam haar directe verbinding met de Waddenzee verloor. Hierdoor kon Delfzijl de rol van Appingedam overnemen en uitgroeien tot een belangrijke havenstad voor Noord-Nederland. De geschiedenis van Delfzijl als handel- en havenstad is nog altijd goed zichtbaar in het straatbeeld. Zo ligt het winkelcentrum van Delfzijl binnen de contouren van de oude vesting.

Delfzijl is rond 1300 ontstaan. Vanwege de ligging en de natuurlijke havenkom werd al snel daarna een haven gebouwd. Als havenstad voert Delfzijl al eeuwenlang een strijd tegen het water. Overstromingen liggen op de loer en de stad heeft dan ook verschillende verdedigingssystemen zoals de dijk, historische waterpoorten en coupures. Bij zeer hoog water lopen de havenkades onder. Dit zorgt voor een bijzonder spektakel.

Strategisch en felbegeerd

De ligging maakte Delfzijl ook interessant op militair gebied. Zo zag onder andere Napoleon het belang van Delfzijl en is de stad door de eeuwen heen onderdeel geweest van verschillende veldslagen en belegeringen. Delfzijl werd bijvoorbeeld in 1591 veroverd op de Spanjaarden en in 1795 door de Fransen. Tijdens het beleg van Delfzijl in het begin van de 19e eeuw kwam Delfzijl weer in Nederlandse handen.

De meest recente veldslag vond plaats in de nadagen van de tweede wereldoorlog. Tot twee dagen voor de Duitse capitulatie werd namelijk nog hard gevochten om Delfzijl. De geallieerde troepen dreven de Duitsers in het nauw en volgens de verhalen zijn in Delfzijl de laatste schoten van de Duitse soldaten in Nederland afgevuurd. Deze recente oorlogsgeschiedenis nog altijd goed zichtbaar. De Duitsers hadden namelijk tijdens de bezetting in en rondom Delfzijl verschillende munitiebunkers gebouwd. Een van deze bunkers is tegenwoordig onderdeel van het MuzeeAquarium. 

Bezienswaardigheden

Rijd, fiets, wandel of vaar oostwaarts langs het Damsterdiep en je eindigt vanzelf aan de rand van het winkelcentrum van Delfzijl. Ga eropuit, neem een kijkje in het winkelcentrum, ontdek de haven of ga lekker uitwaaien op het strand en de dijk. Op de dijk kun je genieten van het prachtige uitzicht over de Eems en de Waddenzee. Daarnaast heb je goed zicht op Duitsland dat hemelsbreed slechts 5 kilometer bij Delfzijl vandaan is. Momenteel wordt de dijk tussen Delfzijl en de Eemshaven verhoogd en versterkt. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2019 klaar.

Delfzijl is de geboorteplaats van de detective Jules Maigret. De Belgische schrijver Georges Simenon verbleef tijdens het interbellum tussen de eerste en tweede wereldoorlog in Delfzijl. Hij bedacht het personage en schreef in totaal meer dan 75 romans met over dit personage waaronder “Maigret in Holland”. Sinds 1966 staat er een standbeeld van Maigret naast het Damsterdiep. Deze heeft Simenon zelf onthuld.

Delfzijl heeft verschillende interessante bezienswaardigheden. Net buiten de dijk staat het Eemshotel. Een hotel dat hoog boven het water op palen gebouwd is. Hier heb je een mooi uitzicht over de Eems-Dollard en de afwisseling van eb en vloed. Op de dijk vlakbij het Eemshotel staat een groot monument ter ere van de overleden Groningse zanger Ede Staal. Daarnaast heeft Delfzijl een wijk die volledig in de Amsterdamse school stijl gebouwd is. Deze bouwstijl heeft buiten de stad Amsterdam nergens zo'n grote navolging gekend als in de provincie Groningen.

Dagje strand? Kom naar Delfzijl of het Schildmeer

Als u een dagje (of een middag) naar het strand wilt, kunt je natuurlijk naar Scheveningen, één van de vele badplaatsen langs de westkust of de Waddeneilanden. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker naar Delfzijl of het Schildmeer. En waarom ook niet? Beide stranden liggen namelijk ongeveer 6 kilometer van het centrum van Appingedam.

Het Schildmeer wordt omringd door een mooi natuurgebied en in de zomermaanden trekken bewoners uit de regio dan ook massaal naar het Schildmeer om lekker bruin te bakken, te zwemmen of te varen. Het meer wordt omringd door een prachtige omgeving vol riet, moerassige gronden en interessante flora en fauna. Hierdoor leent het schilmeer zich uitstekend voor wandel- of fietstochten zoals het “rondje Schildmeer”. Deze route is ongeveer 13 km lang en daarmee niet al te intensief.

Het centrum van Delfzijl wordt compleet vernieuwd. Zo komt de dijk verder landinwaarts te liggen en wordt het strand uitgebreid. In de komende jaren zal de verbinding tussen het stadscentrum van Delfzijl en de Waddenzee nog verder verbeteren. Delfzijl wordt hiermee de toegangspoort naar het Werelderfgoed Waddenzee.

Kerken

De sobere, robuuste kerken steken vrijwel overal bovenuit

De provincie Groningen bevat een kwart van alle bezienswaardige en historische kerken in Nederland. Deze kerken zijn soms wel meer dan 800 jaar oud en staan in bijna ieder dorp. De vele kerken vinden hun oorsprong in de van oudsher slechte toegankelijkheid van de Eemsdelta-regio. Overstromingen lagen altijd op de loer en dat was reden genoeg om in vrijwel ieder dorp een kerk te bouwen.

Vanaf het midden van de 12e eeuw werden veel kerken gebouwd. In die tijd mochten er geen stenen woningen gebouwd worden. Kerken waren dus de enige stenen gebouwen in de dorpen.

 Vrijwel nergens in de wereld vind je zoveel kerken in de Romano-gotische stijl. Nederlanders hoeven dus niet helemaal naar Frankrijk voor Romaanse kerkjes. Sterker nog, de Groningse kerken trekken bezoekers uit de hele wereld. Dus stap in de auto of op de fiets en ga op ontdekkingsreis langs de Groninger kerken.

Ontdek de vele kerken van het Groninger landschap en leer over hun geschiedenis. Alle kerken in Appingedam en de regio hebben unieke eigenschappen en samen vertellen zij het verhaal van de eeuwenoude kerkgang.  Zo staat de Walfriduskerk in Bedum verder uit het lood dan de scheve toren van Pisa, is de Nicolaïkerk in Appingedam de grootste kerk van de Groningen ommelanden en heeft de kerk van Krewerd het oudst bespeelbare orgel in Nederland. Genoeg om te ontdekken dus!

Stichting Oude Groninger Kerken

De bijzondere kerken in Appingedam en de regio zijn relatief onbekend bij veel mensen in Nederland. Dit betekent dat je vrijwel altijd gewoon kan binnenlopen om te genieten van de rust, kunst en geschiedenis.  En dat is maar goed ook want de kerken herbergen prachtige kunstvoorwerpen en hebben daarnaast veel cultuurhistorische waarde.

 De "Stichting Oude Groninger Kerken" zet zich  al decennia in om 91 kerken in Appingedam en de provincie Groningen te beschermen. Dankzij hun inzet neemt de belangstelling voor deze kerken toe in binnen- en buitenland. Veel kerken in de provincie en de Eemsdelta-regio zijn namelijk al zes, zeven of soms acht eeuwen oud(!) en hebben hierdoor naast veel cultuurhistorische waarde ook ouderdomskwalen. Door de kerken te beschermen gaat de cultuurhistorische waarde niet verloren. De kerken zijn, op restauraties na, relatief ongerept gebleven en hebben hun eeuwenoude karakter behouden.

De stichting heeft een belangrijke rol in het behoud van de vele kerken die de provincie rijk is. In 2019 bestaat de stichting 50 jaar. Dit wordt dan ook op verschillende manieren gevierd. Dankzij de stichting zijn veel kerken in Appingedam en de regio bewaard gebleven, gerestaureerd en hebben zij hun functie als ontmoetingsplek behouden. Zo wordt tot de dag van vandaag nog steeds kerkdiensten gehouden in een aantal van deze kerken. Daarnaast zijn veel kerken nog altijd in gebruik als vergader- of feestlocatie waardoor ook zij na al die eeuwen nog een functie hebben behouden.

Borgen

Grote landhuizen omringd door grachten, uitgestrekte tuinen en weidse akkers

De Groningse Borgen lijken soms net kleine kastelen uit vervlogen tijden. Niet zo gek want de oudste borgen stammen uit de 10e eeuw. Borgen zijn Groningse varianten van burchten. In de hoogtijdagen van de middeleeuwen stonden er meer dan 200 in de provincie Groningen. Daarvan stonden 10 borgen in Appingedam. Van de 200 oorspronkelijke borgen zijn er nog maar 16 over. De rijke geschiedenis maken borgen dan ook populaire bezienswaardigheden in de Eemsdelta-regio. Reis door de regio en ontdek de borgen van Groningen en Appingedam.

De Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg ligt op een kwartier rijden vanuit Appingedam. Het is de bekendste borg van de regio en heeft een rijke geschiedenis. De borg stamt uit de 13e eeuw en is door de eeuwen heen meerdere malen uitgebreid. Zo is de karakteristieke gracht pas in de 16e eeuw gegraven. In de jaren erop volgden meerdere uitbreidingen en rond 1800 had de borg haar uiteindelijke vorm.

Ook van binnen ziet de Fraeylemaborg er prachtig uit. Het is interieur is zeer goed onderhouden en in de 20e eeuw is de borg grondig gerestaureerd zodat de cultuurhistorische waarde niet verloren zou gaan. Tegenwoordig doet de borg dienst als museum. Daarnaast is het een prominente trouwlocatie. Het museum is het hele jaar door geopend en de verschillende kamers en vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw zien. Helemaal bijzonder is een filmpje over de laatste bewoner van de Fraeylemabrog. In dit interview, gemaakt door RTV-Noord, verteld ze over haar jeugd en herinneringen aan de borg. Zo krijgen bezoekers direct een goed beeld van hoe het leven in de borg er vroeger uitzag.

De Fraeylemaborg staat op een uitgestrekt landgoed van ruim 30 hectare dat wordt gekarakteriseerd door de "Engelse" tuin. Deze Engelse tuin is een parkbos vol met zandstenen tuin-ornamenten uit de 17e en 18e eeuw. De tuin bevat tevens verschillende bouwwerken (follies) die de tuin extra sfeer en een unieke uitstraling geven. Kijk dus ook niet raar op als je ineens een enorme hazelnoot of stadsbus ziet staan. Dus bezoek de Fraeylemaborg, maak een wandeling door het bos en maak kennis met een prachtig stukje geschiedenis.

Ekenstein: de laatste borg van Appingedam

Hotel Landgoed Ekenstein ligt op 4 kilometer afstand van het historische stadscentrum van Appingedam. Het is de laatst overgebleven borg in Appingedam. De borg stamt uit 1648. Naast het hotel ligt een prachtige tuin in de Engelse landschapsstijl. Deze tuin is in 1827 aangelegd. Rondom landgoed is veel te zien, doen en beleven. Het landgoed ligt namelijk in een oude cultuuromgeving die zich uitstekend leent voor leuke wandel- en fietstochten.

Ekenstein brengt sfeer en kwaliteit samen en is dan ook een populaire locatie voor bijeenkomsten zoals huwelijksfeesten en vergaderingen. Het hotel heeft een pittoreske uitstraling en het sfeervolle interieur van het restaurant maakt ieder lunch of diner extra bijzonder. In het restaurant word je compleet in de watten gelegd en kun je genieten van de lekkerste culinaire verrassingen.

Molens

Symbool van Groningen en Nederland

Overal in Nederland kom je ze tegen. Historische windmolens die al eeuwenlang onze polders droogmalen en het zware werk uitvoeren. De windmolens zijn bepalend voor het Nederlandse en Groningse landschap en zijn daardoor uitgegroeid tot hèt toeristische symbool van Nederland.

De provincie Groningen heeft dan ook meer dan 80 historische windmolens die allerlei verschillende functies hebben (gehad) om het leven makkelijker te maken. Reis door de provincie en ontdek de molens van Appingedam, Delfzijl, Loppersum en de vele andere molens in de regio. In de regio vind je niet alleen cultuurhistorische polder- en korenmolens maar ook de modernste windturbines. Deze tweedeling is met name goed te zien in de Eemshaven. Deze imposante zeehaven vol windturbines heeft zich gespecialiseerd als energiehaven en is op zichzelf al zeker een bezoek waard.

Goliath: De noordelijkste molen van Nederland

De Eemshaven bevat de bijzondere molen "Goliath". Dit is de meest noordelijke poldermolen van het Nederlandse vasteland. Deze bezienswaardige molen is in 1897 gebouwd om de Eemspolder te bemalen en wordt tegenwoordig omringd door een modern windmolenpark. Dit zorgt voor een interessante mix tussen historie en het moderne technologische tijdperk.

In 1979 nam een nieuw gemaal de polder functie over en werd de molen overbodig. Dankzij de enthousiaste (vrijwillige) molenaar is de molen nog regelmatig in werking te bewonderen. De belangrijke cultuurhistorische waarde gaat hierdoor niet verloren. 

Edens: De oudste en hoogste molen van Groningen

De oudste nog bestaande molen van de provincie Groningen heet "Edens" en staat in Winschoten. De korenmolen is in 1763 gebouwd en is in 1870 verhoogd. In 2006 heeft de gemeente de molen nogmaals verhoogd. Dit, om de wind in de wieken te houden. Dankzij de verhogingen is Edens tevens de hoogste molen van de provincie Groningen en een belangrijke bezienswaardigheid van Winschoten. Het is daarnaast een belangrijk herkenningspunt.

Olinger: De laatste molen van Appingedam

In de afgelopen 500 jaar stonden er 10 molens in Appingedam. Deze zijn vrijwel allemaal verdwenen. De Olinger Koloniemolen is de laatst overgebleven molen van Appingedam is in 1900 gebouwd na de aanleg van het Eemskanaal. Gelukkig maar want dankzij deze poldermolen hielden de Damsters hun voeten droog. De molen staat een klein stukje buiten Appingedam. Bezoek de molen en geniet van de rust, stilte en de wilde dieren. Draait de molen of wappert de blauwe vaan, dan is de molen opengesteld voor bezoekers.