Overslaan naar hoofdinhoud Ga naar de voettekst

Evenementen in Appingedam

Appingedam en evenementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Succesvolle evenementen

Al jaren trekken onzelfzuchtige Damsters hun handen uit de mouwen om succesvolle evenementen te organiseren voor jong en oud. Dat Appingedam een echte evenementenstad is, blijkt wel uit de enorme hoeveelheid evenementen die ieder jaar in Appingedam worden georganiseerd en uit de waardering die Damsters hebben voor alle vrijwilligers. Zo werd er in 2017 een heuse vrijwilligersavond georganiseerd waarbij alle evenement-vrijwilligers in het zonnetje werden gezet.

De grootste evenementen in Appingedam

Damsters organiseren ieder jaar veel succesvolle evenementen in Appingedam. Bij de evenementen hangt altijd een goede sfeer en ieder jaar groeit de belangstelling uit binnen- en buitenland. Kunst, cultuur, geschiedenis of gewoon een goed feest, in Appingedam vind je het allemaal. Denk aan Bie Daip, horeca weekend en de Coopluydenmarkt. Dit zijn de grootste evenementen van het jaar, brengen ieder jaar tienduizenden mensen op de been en zorgen voor veel plezier en gezelligheid in de stad.

Coopluydenmarkt

Nergens is de middeleeuwse historie van Appingedam zo goed te zien als tijdens de Coopluydenmarkt. Elke eerste vrijdag in augustus verandert het historische stadscentrum in een zomers festival in middeleeuwse stijl.

Tijdens de Coopluydenmarkt waan jij je helemaal in de middeleeuwen. De marktkramen hebben namelijk allemaal handelsgoederen met een knipoog naar de middeleeuwen. Op deze dag zijn alle winkels in het centrum geopend tot 21.00 uur en is ook hier aandacht voor de middeleeuwen.

Daarnaast zijn er veel activiteiten voor jong en oud en er is veel spektakel. Kijk dus ook niet raar op als je iemand ziet vuurspuwen of als ridders in harnassen spontaan de zwaarden kruisen. Uiteraard kun je ook gebruikmaken van de Damsterveer om het middeleeuwse stadshart met haar beroemde hangende keukens te ontdekken.

Muziek en vrijwilligers geven de middeleeuwse sfeer een extra dimensie. Wat dacht je bijvoorbeeld van de talloze verklede marktkooplieden en acteurs die figureren als zwerver, heks of ander gespuis. Er is een ruim aanbod van streekproducten en ambachtelijke waren. De combinatie van de markt, de toneelvoorstellingen en de demonstraties van oude ambachten zorgen voor een mooi spektakel. Dus kom langs en geniet!

Bie Daip

Eind augustus vindt het Bie Daip festival plaats. Bie Daip is het grootste Folk & Seasongsfestival van Europa en een bijzondere ervaring. Drie dagen lang is Appingedam de thuishaven van dit prachtige evenement. Shantygroepen uit de hele wereld komen naar Appingedam om hun liederen ten gehore te brengen. ’s Avonds stromen de kroegen vol en gaat het feest gezellig door.

 Bie Daip trapt af met de traditionele gondelvaart door het historische centrum van de stad. Een lange stoet van versierde vlotten trekt dan door de grachten van Appingedam. Daarnaast zijn er verschillende deelnemers die met hun eigen boot meevaren. Het is een vrolijke gebeurtenis met veel muziek en gezelligheid. De gondelvaart trekt ieder jaar veel bekijks en de kades en bruggen staan ieder jaar vol met enthousiaste toeschouwers.

Horeca weekend

Het horeca weekend is een begrip in de regio. Dit evenement vindt ieder jaar plaats in het laatste weekend van juni. Tijdens dit drukbezochte evenement halen de horecaondernemingen in Appingedam alles uit de kast om een goed feest te organiseren. Appingedam is dan ook vier dagen lang het onbetwiste bruisende centrum van de regio! Het hele weekend zit barstend vol feestelijke en sportieve activiteiten. Het weekend start op donderdag met de opening van de Duitse kermis. Deze blijft het hele weekend staan en is een gezellige bruisende ontmoetingsplek.

De vrijdagavond staat in het teken van de Nacht van Appingedam. “De Nacht” valt altijd op de laatste vrijdag van juni en is een fenomeen in de regio. Live optredens, DJ’s, duizenden feestvierders en verschillende (alcoholische) versnaperingen zorgen voor gezelligheid en een goede sfeer op de kerkpleinen. Nadat het feest buiten is afgelopen sluiten de feestvierders de avond af in de verschillende kroegen en keren zij in de vroege ochtenduren pas weer huiswaarts.

De zaterdag staat overdag in het teken van de Univé stadsloop. De stadsloop is één van de smaakmakers van het weekend. Tijdens dit internationale hardloopevenement komen de Nederlandse top en de wereldtop samen.De renners moeten eerst 10 kilometer lang afzien door de prachtige straten van Appingedam om vervolgens met een toptijd over de finish te komen. Het hoge niveau zorgt voor een unieke beleving en bezoekers kijken hun ogen uit. Natuurlijk is er ook een recreantenloop en zelfs de allerkleinste kunnen laten zien hoe snel zij zijn.

Na afloop van de stadsloop gaat het feest door. Want, de zaterdag staat natuurlijk ook in het teken van het “Foute Feest”! De kerkpleinen stromen ’s avonds wederom weer vol met feestvierders.  Deze feestvierder gaan rustig door waar ze de vorige avond gestopt waren. Kortom: ze doen “de Nacht” nog even dunnetjes over.

Het weekend eindigt op de “Damster Zundag”. Appingedam verandert dan in de sferen van een boerenfestival. Live muziek, oldtimers en de Duitse kermis zorgen voor volle terrassen, gezelligheid en veel sfeer.

Natuurlijk zijn er nog veel leuke evenementen in Appingedam en de omringende regio. Klik op de onderstaande knop voor een overzicht van de aankomende evenementen.