Overslaan naar hoofdinhoud Ga naar de voettekst

Ontdek Stad Appingedam

Historisch Appingedam

Middeleeuwse stad sinds 1327

Een klein stadje aan de rand van Nederland dat barst van de cultuur. Dat is Appingedam. Appingedam verwierf stadsrechten in 1327 en is daarmee één van de twee middeleeuwse steden in de provincie Groningen. Kom langs en zie de geschiedenis van de stad.

De gemeente, inwoners en ondernemers zijn trots dat zij Appingedam al bijna 700 een èchte stad mogen noemen. Bezoek de regio en ervaar de lange en rijke cultuurhistorie van een gebied dat al meer dan 2500 jaar wordt bewoond.

Handel, rijkdom en rivaliteit

Vanwege de gunstige ligging aan het Damsterdiep en de verbinding met de Waddenzee, groeide Appingedam in de middeleeuwen uit tot een belangrijk internationaal handelscentrum. Appingedam werd hierdoor een grote concurrent van de stad Groningen. Niet zo gek dus dat Groningen alles op alles zette om de macht van Appingedam in te perken.

Door de eeuwen heen raakte Appingedam langzaam in verval. Desondanks was Appingedam tot halverwege de 20e eeuw het onbetwiste centrum van de regio. In de periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog verwachtte de rijksoverheid dat Noordoost-Groningen een belangrijk industriegebied zou worden waarbij Delfzijl en Appingedam samen 100.000 inwoners zouden krijgen.

De verwachte werkgelegenheid en bevolkingsgroei bleef helaas uit waarna Delfzijl zich sneller ontwikkelde. In 1972 kreeg Appingedam het predicaat ‘beschermd stadsgezicht’. De overheid verleende steun waardoor de gemeente de binnenstad kon renoveren en de uitstraling van de stad kon beschermen. Gelukkig maar, want mede hierdoor is en blijft Appingedam een prachtige stad om te bezoeken.

De vele sporen van de geschiedenis

De hoogtijdagen van de middeleeuwen zijn inmiddels voorbij. Gelukkig zijn de sporen van de bloei en de handelsgeschiedenis van de stad nog goed te zien in het straatbeeld.

Veel karakteristieke panden zijn bewaard gebleven en zijn zelfs aangemerkt als rijks- of gemeentelijke monument. Hierdoor beschikt Appingedam over interessante mix van cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals het raadhuis, de hangende keukens en de middeleeuwse Nicolaïkerk. Dus kom een dagje langs en ontdek al het moois in Appingedam en de Eemsdelta-regio.

Ontdek Appingedam

Historische stad Appingedam, sinds 1327

Een complete stad met een middeleeuws centrum, waar we onze cultuurhistorie koesteren en beschermen. Dat is Appingedam. Het Damsterdiep en de historische binnenstad, met centraal de Nicolaïkerk en het Raadhuis, bieden een schitterend decor. Kom winkelen, ga erop uit of strijk neer op de sfeervolle terrassen.

In Appingedam valt van alles te zien, doen en beleven. Maak een stadswandeling door de authentieke stad, bezichtig de Nicolaïkerk of de Synagoge en breng een bezoek aan de Groninger Zilverkamer of één van de vele andere musea in Appingedam. En wanneer je denkt alles gezien te hebben, laat je dan verrassen met een vaartocht op de Damsterveer.

Bezoek Appingedam en misschien win je wel een fantastische prijs. Want de ondernemers van Appingedam hebben hun handen ineengeslagen om ieder bezoek en iedere aankoop in Appingedam bijzonder te maken. Bij bijna 80 ondernemers kunt je namelijk punten sparen waarmee je iedere maand kans maakt op mooie prijzen

Beleef de parels van de historische stad Appingedam

Appingedam barst van de cultuurhistorische bezienswaardigheden. Ontdek de verschillende musea, unieke hangende keukens, historische panden en talloze monumenten. Of bezoek juist één van de vele kerken zoals de Nicolaïkerk, synagoge, gereformeerde kerk en de Molukse kerk. 

Hangende keukens

De drie hangende keukens zijn ongetwijfeld de meest bekende bezienswaardigheden van Appingedam. De unieke hangende keukens trekken bezoekers uit alle windstreken en maken ieder bezoek aan Appingedam bijzonder. Lang hoeft je niet te zoeken want je vind de keukens midden in het hart van de historische binnenstad. De keukens hangen letterlijk boven het Damsterdiep en creëren hiermee een pittoreske uitstraling.

De hangende keukens vinden hun oorsprong in de rijke handelsgeschiedenis van de stad. In de middeleeuwen barstte de haven in het centrum van de activiteit. Het Damsterdiep was een belangrijke vaarweg en langs de kades stonden dan ook vele pakhuizen vol met handelsgoederen bestemd voor binnen- en buitenland. Toen het Eemskanaal in de 19e eeuw de rol overnam, werden deze pakhuizen omgebouwd tot woningen. Toen moesten er natuurlijk keukens in geplaatst worden.

De bewoners wilde echter niet dat de keukens ten koste gingen van de beschikbare woonruimte. Dus besloten zij om hun keukens aan er tegen aan te plakken. Aan de voorzijde was echter niet genoeg ruimte dus moest het maar aan de achterzijde. Dit resulteerde uiteindelijk in panden met veel woonruimte en misschien nog wel belangrijker ook in een prachtige toeristische trekpleister!

Synagoge

Appingedam heeft een lange en rijke joodse geschiedenis. Vermeldingen van joden gaan terug tot halverwege de 16e eeuw. De synagoge van Appingedam stamt uit 1801. Niet zo gek dus dat dit dan ook de oudste synagoge van de provincie Groningen is.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vrijwel alle Damster joden gedeporteerd. De synagoge is gelukkig bewaard gebleven en mede dankzij de "Stichting Oude Groninger Kerken” kan deze tot op de dag van vandaag bezocht worden. En dat is zeker een aanrader. Niet alleen vanwege het prachtige interieur maar ook vanwege de bijzondere verhalen van de Damster joden. In de synagoge bevindt zich een informatiepunt.

Musea

Lopend door de straten van Appingedam komt de geschiedenis bijna tot leven. Vrijwel overal vind je wel iets wat herinnert aan de hoogtijdagen van Appingedam. En dat is niet zo gek. Appingedam heeft namelijk een rijke historie als handelsstad en was vroeger een hele belangrijke concurrent voor de stad Groningen.

Wilt u meer leren over de geschiedenis van de stad of juist iets compleet anders zien?, bezoek dan één van de musea van Appingedam. De musea hebben diverse collecties met ieder een rijk aanbod aan kunst, cultuur en geschiedenis. Zo kun je bij Galerie Ruigewaert genieten van verschillende soorten kunst en wisselende exposities.

Of breng juist een bezoek aan Museum Stad Appingedam en leer over de rijke geschiedenis van Appingedam en de regio. Het museum is bijna niet te missen en ligt op misschien wel de mooiste plek van Appingedam. Je vindt het museum midden in de Wijkstraat tegenover de middeleeuwse Nicolaïkerk.

Houd je meer van realistische- en figuratieve kunst: breng dan een bezoek aan Museum Møhlmann. Dit particuliere museum ligt aan de rand van de stad en is gevestigd in een prachtige boerderij. Daar kun je genieten van de prachtige kunstwerken en kijkt je jouw ogen uit bij de wisselende exposities.

Groninger zilverkamer

In de 19e eeuw hadden 26 steden en dorpen in de provincie een of meer zilversmeden. Hoewel veel van deze smeden al lang verdwenen zijn, vind je bij de Groninger zilverkamer in Appingedam nog steeds een grote zilvercollectie van meer dan 300 objecten. Deze collectie bestaat enkel uit Gronings zilver en heeft daardoor veel cultuurhistorische waarde voor de regio. Wat helemaal bijzonder is, is dat het kerkelijk zilver uit de collectie nog jaarlijks tijdens Pasen wordt gebruikt door verschillende kerken. Denk bijvoorbeeld aan schalen voor het brood en bekers voor de wijn. Hierdoor gaat de cultuurhistorische waarde van deze objecten niet verloren.

De collectie van de Groninger zilverkamer heeft een aantal bijzondere stukken. Een van de meest bijzondere stukken is een bijbel uit 1776. Deze heeft een bijzonder zilverbeslag. Daarnaast zijn er typisch Groningse brandewijnkommen en elementen van de inmiddels verdwenen Groningse klederdracht. Dankzij de collectie blijft het verhaal van de objecten leven.

De Nicolaïkerk

Vrijwel nergens in de wereld zijn zoveel kerken in de Romano-gotische stijl gebouwd als in de provincie Groningen. Dat is eigenlijk helemaal niet zo gek want deze stijl past ook wel bij de nuchtere Groningse mentaliteit. Verwacht dan ook geen enorme rijkversierde kerken maar juist sobere, robuuste kerken die de tand des tijds hebben doorstaan en waar het geloof centraal staat. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het prachtige kerken zijn om te bezoeken want zij hebben enorm veel cultuurhistorische waarde.

De Nicolaikerk midden in het centrum van Appingedam is een typisch voorbeeld van deze bouwstijl. Deze 13e-eeuwse kerk is zelfs ouder dan de “stad” Appingedam zelf en staat midden op de grens tussen het oude stadshart en het vernieuwde Overdiep winkelgebied. Ondanks de roerige geschiedenis van de stad staat de kerk nog fier overeind. Gelukkig maar want de imposante kerk is de grootste kerk van de Groninger Ommelanden en een bijzondere bezienswaardigheid. Dus breng een bezoek aan Appingedam en ontdek de historische kerken van Appingedam en de regio.

Het Raadhuis

Het Raadhuis van Appingedam is tegen de Nicolaïkerk aan gebouwd. Het gebouw stamt uit de 17e eeuw en is daardoor veel jonger dan de Nicolaïkerk. Door de jaren heen heeft het raadhuis verschillende functies gehad. Zo deed het bijvoorbeeld dienst als waag. Tegenwoordig wordt het gebouw vooral gebruikt voor verschillende representatieve doeleinden zoals de maandelijkse gemeenteraadsvergaderingen. Vanwege de centrale ligging, geschiedenis en de bijzondere architectuur is het raadhuis een prachtig decor voor huwelijkssluitingen, exposities en andere bijzondere gelegenheden. De voorgevel bevat een aantal interessante attributen waaronder een bijzonder beeld van Vrouwe Justitia. Zij is namelijk afgebeeld zonder de gebruikelijke blinddoek.

Molukse kerk

Appingedam heeft een van de oudste Molukse gemeenschappen van Nederland. Appingedam was namelijk de eerste plaats in Nederland met een speciaal voor Molukkers ingerichte woonwijk. In 1960 is dan ook een eigen kerk gebouwd. Dit was de allereerste Molukse kerk in Nederland. De kerk in Appingedam heeft een eenvoudige en daardoor ietwat sombere uitstraling. Vanwege het 'semi-permanente' karakter heeft de kerk veel weg van een barak. De eenvoudige uitstraling van de kerk is binnen ook terug te zien. Zo zijn de houten spanten onbedekt gebleven.

De kerk heeft in 2013 de status Rijksmonument gekregen en is in 2017 volledig gerestaureerd. Dankzij de restauratie gaat de grote cultuurhistorische waarde van de kerk niet verloren. De kerk is nog altijd in gebruik en dient tevens als informatiecentrum over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland.

Artiveer

In de zomermaanden vindt Artiveer plaats. Artiveer is een evenement waarbij negen musea, galerieën en cultuurhistorische gebouwen rondom Appingedam hun deuren openen voor bezoekers. Op deze manier krijg je de gelegenheid om de verborgen parels van Appingedam te ontdekken. Tijdens Artiveer fungeert de Damsterveer als pendeldienst. De boot vaart continu rondjes over het Damsterdiep en kun je bij iedere locatie op- en afstappen. Artiveer biedt hierdoor de gelegenheid om de cultuurhistorie van Appingedam op een andere manier te ontdekken. Het is een dag vol met Damster-kunst en cultuurhistorisch erfgoed. Met het dag-arrangement heb je vrij toegang tot de Damsterveer van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag.

Kom winkelen in historisch Appingedam

Winkelen in Appingedam

Gezellige straatjes, leuke winkels en een ruim aanbod. Dat is winkelen in Appingedam! De gezellige handelsstad aan het Damsterdiep heeft een rijke geschiedenis en stond in de middeleeuwen dan ook bekend als de hoofdstad van de Ommelanden. Kom langs en ontdek de verschillende winkelgebieden en hun diverse aanbod. Wat dacht je van het historische centrum, compleet vernieuwde Overdiep winkelterrein, Woonplein en Harddraversplein. Dankzij de diversiteit kun je in Appingedam voor vrijwel alles terecht.

Winkelen in Appingedam is sinds 29 juni 2019 nog leuker geworden dankzij  de Beleef Stad Appingedam pas.  Deze pas maakt ieder bezoek aan Appingedam bijzonder omdat je hiermee kans maakt op de leukste prijzen. Je hoeft hier verder niets speciaals voor te doen. Iedere keer dat je aankopen doet in Appingedam en jouw Beleef-Stad-Appingedam-pas scant, spaar je namelijk punten waarmee je automatisch kans maakt. Dus haal jouw pas gratis op bij één van de deelnemende ondernemers, registreer jouw pas en begin direct met scannen.

Horeca

Met meer dan 25 horecazaken heeft Appingedam een zeer divers horeca-aanbod voor jong en oud. De horeca bestaat uit cafetaria’s, pizzeria’s, broodjeszaken, cafés, bars, restaurants, hotels en nog veel meer. Gelukkig maar want na of tijdens een dagje winkelen in Appingedam heb je toch zeker wel een kopje koffie verdiend. Dus ga lekker lunchen of uiteten in een van de restaurants, praat bij onder het genot van een kopje koffie of geniet van een hapje en een drankje tijdens een rondje bowlen.

Ben je meer een nachtuil dan een vroege vogel? Ook dan valt er genoeg te beleven in Appingedam. Ieder weekend stromen de kroegen weer vol met nachtbrakers en transformeert Appingedam in het onbetwiste bruisende uitgaanscentrum van de regio. Wat voor horeca gelegenheid je ook zoekt, in Appingedam draait het allemaal om genieten en gezelligheid. Dus kom langs en ontdek de Damsterhoreca!

De rondvaartboot van Appingedam

Damsterveer

Amsterdam, Parijs, Utrecht en ga zo maar door. Waar je ook bent, een rondvaart over de grachten van een stad zorgt altijd voor een unieke beleving. Sinds 2014 beschikt ook Appingedam over een eigen rondvaartboot. Deze “Damsterveer” biedt bezoekers een unieke mogelijkheid om Appingedam op een andere manier te ontdekken. De Damsterveer laat bezoekers in ongeveer een uur tijd kennismaken met onder andere het middeleeuwse stadshart en de karakteristieke oude bruggen van Appingedam.Dit maakt de Damsterveer een onmisbaar onderdeel van iedere ontdekkingsreis door historisch Appingedam.

Ontstaan van de Damsterveer

Het idee van een rondvaartboot ontstond op initiatief van een aantal Damsters die vonden dat een rondvaartboot niet zou misstaan. Ze kregen gelijk. De Damsterveer is een geweldige aanvulling op de charme en leefbaarheid van de stad en mag dan ook met trots een groot succes genoemd worden.

Jaarlijks maken namelijk meer dan 5000 mensen een rondje met de Damsterveer. Daarnaast speelt de Damsterveer een belangrijke rol bij grote evenementen zoals de Coopluydenmarkt, het festival “Terug naar het Begin” en “Bie Daip”. In 2016 fungeerde de Damsterveer tijdens DelfSail als pendeldienst tussen Appingedam en Delfzijl.

Vanwege het succes is de vloot van de Damsterveer in 2018 aangevuld met een tweede boot. De tweede boot is lager en kan daardoor nog meer verschillende routes varen. Vanaf eind april t/m begin oktober vaart de Damsterveer op zaterdag tweemaal een rondje door Appingedam (in juli & augustus gebeurt dit ook op de woensdag).

Bezoek de VVV in Appingedam voor de meest actuele informatie. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.

Bereikbaarheid Appingedam

Op uw gemak van Amsterdam naar Appingedam

Appingedam is dichterbij en beter bereikbaar dan je denkt! Het gezellige stadje aan het Damsterdiep is vanuit alle windstreken te bereiken dankzij de verschillende goede verbindingen. Zo duurt de reis vanuit Amsterdam of Utrecht nèt iets langer dan 2 uur. Kom met de auto, het openbaar vervoer of zelfs met de boot en geniet van al het moois dat Appingedam en de provincie Groningen te bieden hebben.

Auto

Nederland beschikt over de beste infrastructuur van Europa. Dus ben je van plan om Appingedam te bezoeken en kom je met de auto? Dan kun je rekenen op goede bereikbaarheid vanuit bijvoorbeeld Amsterdam, Eindhoven of Enschede. Zo reis je gemakkelijk richting de stad Groningen en kun je vanaf daar jouw reis vervolgen richting Appingedam. Als je echt kennis wilt maken met de omgeving raden wij aan om buiten de "gewaande paden" te gaan. Door een kleine omweg te nemen beland je zo in een van de vele verborgen dorpjes van de provincie Groningen. 

Zodra je in Appingedam bent aangekomen, hoef je zich geen zorgen te maken over het vinden van een parkeerplek. Daarnaast zal je nooit te maken krijgen met hoge parkeerkosten. Je kunt namelijk altijd wel een parkeerplek te vinden en parkeren in Appingedam is helemaal gratis!. Let er echter wel op dat op sommige plaatsen blauwe zones gelden. Houd dus voor de zekerheid een parkeerschijf bij de hand en let op de geldende tijdslimieten. Zo voorkom je ongewenste verrassingen en blijft jouw bezoek aan Appingedam een feest. De blauwe zones vind je met name in en rond het winkelcentrum. Je kunt de blauwe zones herkennen aan de borden en blauwe streep langs de parkeervakken.

Openbaar vervoer

Appingedam is goed bereikbaar dankzij het uitgebreide openbaar vervoersnetwerk van Groningen. Er zijn verschillende bus- en treinverbindingen waardoor je makkelijk naar Appingedam en de omliggende regio kunt reizen. De reis vanaf  Amsterdam Centraal naar de stad Groningen duurt ongeveer 2 uur. Vanuit Groningen is het dan nog ongeveer een half uur reizen naar Appingedam. Inclusief overstappen duurt de reis van “A’dam naar A’dam” dus minder dan 3 uur! 

Gaat je liever met de bus? Maak dan gebruik van het uitgebreide busnetwerk van Groningen. Zo reis je op jouw gemak de hele provincie door. Dankzij de bussen van Flixbus reis je snel en goedkoop door heel Europa. Zo duurt de reis van Amsterdam naar Groningen slechts 2,5 uur en betaal je minder dan €10. Eenmaal in Groningen aangekomen, stap je makkelijk over en kun je jouw reis vervolgen naar Appingedam.

Varen

Wil je naar Appingedam varen? Ook dan kun je rekenen op goede bereikbaarheid. Overweeg (een gedeelte van) de staande mastroute. Deze vaarroute loopt van Vlissingen naar Delfzijl via het IJsselmeer en bedraagt iets meer dan 450 kilometer. Door de binnenwateren te gebruiken, vermijd je de Noordzee. Het Eemskanaal is het laatste gedeelte van de route. Dit kanaal begint in Groningen en eindigt in de zeehaven van Delfzijl. Het Eemskanaal heeft de bijzondere eigenschap dat het hoger ligt dan de omringende omgeving waardoor je een mooi uitzicht hebt op het omringende landschap. Voor de mooiste tocht is het raadzaam om via het Damsterdiep te varen in plaats van het Eemskanaal. Zo maak je direct kennis met de omgeving. Houd hierbij wel rekening met sluizen en de doorvaarthoogtes bij de verschillende bruggen zodat je niet voor ongewenste verassingen komt te staan.

Midden een het centrum van Appingedam ligt een jachthaven waar vijftig boten kunnen aanmeren. De jachthaven ligt op een echte A-locatie. De haven bevindt zich op de prachtige grens tussen het historische stadshart en het vernieuwde Overdiep-winkelterrein. 

De middeleeuwse Nicolaïkerk domineert het uitzicht en als het weer het toestaat word  je ’s avonds beloond met een prachtige zonsondergang. De haven beschikt over verschillende faciliteiten waardoor je niets tekort komt. Vanwege de prettige ligging midden in het centrum, heb je alles binnen handbereik. Dus ook hier kun je rekenen op een goede bereikbaarheid van alle faciliteiten.

Wonen, werken en ondernemen

12000 Damsters weten het. Appingedam is de ideale stad

Appingedam speelt een belangrijke rol als toeristisch centrum van Noordoost-Groningen. De stad is een ideale plek om te wonen, werken, ondernemen en recreëren en biedt veel voordelen. Zo heeft de regio zeer gunstige huizenprijzen waardoor starters ruim kunnen wonen voor relatief weinig geld.

Daarnaast heeft Appingedam een prettig leefklimaat dankzij de rustige omgeving, leuke recreatiemogelijkheden en veel voorzieningen op het gebied van sport, zorg en onderwijs. Dit zorgt voor een veilige omgeving waar kinderen met plezier opgroeien en bewoners prettig leven. Of je nou wilt wonen, werken, ondernemen of allemaal, in Appingedam kun je altijd rekenen op:

  • Aantrekkelijke grond- en winkelprijzen
  • Wonen in een historische stad omringd door een prachtige omgeving
  • Rust en veiligheid
  • Goede bereikbaarheid met de auto en openbaar vervoer
  • Betrokken bewoners en ondernemersverenigingen
  • Goede voorzieningen voor jong en oud
  • Leuke evenementen.

Sport, gezondheid en onderwijs

Sport en beweging zijn belangrijk voor een gezond leven. De Eemsdelta-gemeenten hechten veel waarde aan sport en gezondheid. De regio beschikt dan ook over goede faciliteiten op het gebied van gezondheidszorg. Daarnaast zijn er veel verschillende sportverenigingen en accommodaties waar inwoners de strijd met elkaar (en anderen) aangaan.

Ook op het gebied van onderwijs is er in de regio veel om uit te kiezen. Zo zijn er goede verbindingen met de stad Groningen waardoor studenten snel en makkelijk heen en weer kunnen reizen. Tevens zijn er vergevorderde plannen om een nieuwe schoolcampus te bouwen tussen Appingedam en Delfzijl.  De campus zal bestaan uit aardbevingsbestendige en bijna-energie-neutrale gebouwen. Deze nieuw te bouwen schoolcampus is naar verwachting in 2021 klaar en zal onderdak bieden aan 1900 vmbo, havo, vwo en mbo studenten. 

Wonen en werken

Wonen in Appingedam heeft veel voordelen. De stad heeft een prettig leefklimaat en de nabijheid van de stad Groningen, zeehavens en industriegebieden zorgen voor veel werkgelegenheid. Eind 2018 bedroeg de totale werkgelegenheid in het havengebied van Groningen Seaports (Eemshaven en Delfzijl) alleen al 14.000 personen. De verwachtingen zijn dat dit de komende jaren zal toenemen zeker wanneer rekening gehouden wordt met de ambities van het regiobestuur.

De Eemsdelta-regio en de Eemshaven willen namelijk koploper zijn op het gebied van technologie en groene energie. Er wordt veel geld geïnvesteerd in nieuwe technologieën op het gebied van CO2-reductie en groene energie dankzij windmolen- en zonneparken. Daarnaast vestigen steeds meer grote tech-bedrijven zich in de Eemshaven en wordt er hard gewerkt aan de verbetering van de waterstofinfrastructuur. Zo maakt de regio zich klaar voor een veilige en duurzame toekomst.

Infrastructuur

Dankzij goede infrastructuur in de omgeving en relatief rustige wegen zul je nooit last hebben van dichtslibbende wegen zoals in de randstad. Ideaal dus voor een startend gezin dat rustig, veilig en bovenal prettig wil wonen in Appingedam! Appingedam beschikt momenteel over een goede bereikbaarheid. Deze bereikbaarheid zal in de toekomst nog verder verbeteren. De N33 wordt in de komende jaren namelijk verbreed en verlegd om de veiligheid te verbeteren, de economie in de regio een impuls te geven en de weg toekomstbestendig te maken.

De N33 is een belangrijke verkeersader voor de Eemshaven en het Eemsdeltagebied. De klimaat neutrale ambities van de regio worden een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. De CO²-uitstoot en het gebruik van de weg worden namelijk gecompenseerd door zoveel mogelijk circulair te bouwen en zonneparken aan te leggen.

Ondernemen

Een bedrijf vestigen is niet altijd gemakkelijk. Daarom helpen de gemeentes je graag met informatie over bestemmingsplannen, vestigingseisen, bedrijfsterreinen en bedrijfsgebouwen. Bent je op zoek naar een mooi bedrijfspand in Appingedam? Appingedam biedt ondernemers ruime vestigingsmogelijkheden. Kleinere ondernemers zoals franchisenemers en winkeliers kunnen zich vestigen in het historische winkelcentrum. Daarnaast zijn er meerdere bedrijventerreinen waarop de grotere ondernemingen zich kunnen vestigen.

Het bedrijventerrein Fivelpoort ligt aan de N33 en is een echte zichtlocatie. Het terrein is bedoeld voor dienstverlenende bedrijven en bedrijven in de kleinschalige industrie. Coöperatie Bedrijvenpark Fivelpoort (CBF) beheert het parkmanagement van Fivelpoort. De unieke samenwerking zorgt voor schaalvoordelen en synergie die zelfstandig bijna niet te realiseren zijn. Zo beschikt Fivelpoort als enige in de regio over een openbaar privaat glasvezelnetwerk. Hierdoor is jouw bedrijf verzekerd van snel internet met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast kun je ook rekenen op goede basisvoorzieningen zoals infrastructuur, beveiliging en telefonie-verbindingen.

Fivelpoort ligt op een steenworp afstand van de chemische industrie van Delfzijl en de Eemshaven. In totaal zijn er zo’n 160 bedrijven gevestigd in deze havengebieden. Daarnaast zijn er in de omliggende regio talloze locaties om uw bedrijf te vestigen.

Sociale werkplaats Fivelingo

Werkplein Fivelingo zet zich in voor werk, inkomen en participatie in gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Zij leveren een bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt door zoveel mogelijk mensen te helpen met het vinden van werk of een opleiding. Hier liggen kansen voor ondernemers die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen door arbeidskansen te bieden aan werkzoekenden. De mensen van Werkplein Fivelingo staan altijd klaar met een breed pakket aan facilitaire en industriële diensten.