12000 Damsters weten het. Appingedam is de ideale stad

Appingedam speelt een belangrijke rol als toeristisch centrum van Noordoost-Groningen. De stad is een ideale plek om te wonen, werken, ondernemen en recreëren en biedt veel voordelen. Zo heeft de regio zeer gunstige huizenprijzen waardoor starters ruim kunnen wonen voor relatief weinig geld. 

Daarnaast heeft Appingedam een prettig leefklimaat dankzij de rustige omgeving, leuke recreatiemogelijkheden en veel voorzieningen op het gebied van sport, zorg en onderwijs. Dit zorgt voor een veilige omgeving waar kinderen met plezier opgroeien en bewoners prettig leven. Of je nou wilt wonen, werken, ondernemen of allemaal, in Appingedam kun je  altijd rekenen op:

  • Aantrekkelijke grond- en winkelprijzen
  • Wonen in een historische stad omringd door een prachtige omgeving
  • Rust en veiligheid
  • Goede bereikbaarheid met de auto en openbaar vervoer
  • Betrokken bewoners en ondernemersverenigingen
  • Goede voorzieningen voor jong en oud
  • Leuke evenementen.


Sport, gezondheid en onderwijs

Sport en beweging zijn belangrijk voor een gezond leven. De Eemsdelta-gemeenten hechten veel waarde aan sport en gezondheid. De regio beschikt dan ook over goede faciliteiten op het gebied van gezondheidszorg. Daarnaast zijn er veel verschillende sportverenigingen en accommodaties waar inwoners de strijd met elkaar (en anderen) aangaan. 

Ook op het gebied van onderwijs is er in de regio veel om uit te kiezen. Zo zijn er goede verbindingen met de stad Groningen waardoor studenten snel en makkelijk heen en weer kunnen reizen. Tevens zijn er vergevorderde plannen om een nieuwe schoolcampus te bouwen tussen Appingedam en Delfzijl.  De campus zal bestaan uit aardbevingsbestendige en bijna-energie-neutrale gebouwen. Deze nieuw te bouwen schoolcampus is naar verwachting in 2021 klaar en zal onderdak bieden aan 1900 vmbo, havo, vwo en mbo studenten. 

Wonen en werken

Wonen in Appingedam heeft veel voordelen. De stad heeft een prettig leefklimaat en de nabijheid van de stad Groningen, zeehavens en industriegebieden zorgen voor veel werkgelegenheid. Eind 2018 bedroeg de totale werkgelegenheid in het havengebied van Groningen Seaports (Eemshaven en Delfzijl) alleen al 14.000 personen. De verwachtingen zijn dat dit de komende jaren zal toenemen zeker wanneer rekening gehouden wordt met de ambities van het regiobestuur. 

De Eemsdelta-regio en de Eemshaven willen namelijk koploper zijn op het gebied van technologie en groene energie. Er wordt veel geld geïnvesteerd in nieuwe technologieën op het gebied van CO2-reductie en groene energie dankzij windmolen- en zonneparken. Daarnaast vestigen steeds meer grote tech-bedrijven zich in de Eemshaven en wordt er hard gewerkt aan de verbetering van de waterstofinfrastructuur. Zo maakt de regio zich klaar voor een veilige en duurzame toekomst.

Infrastructuur

Dankzij goede infrastructuur in de omgeving en relatief rustige wegen zul je nooit last hebben van dichtslibbende wegen zoals in de randstad. Ideaal dus voor een startend gezin dat rustig, veilig en bovenal prettig wil wonen in Appingedam! Appingedam beschikt momenteel over een goede bereikbaarheid. Deze bereikbaarheid zal in de toekomst nog verder verbeteren. De N33 wordt in de komende jaren namelijk verbreed en verlegd om de veiligheid te verbeteren, de economie in de regio een impuls te geven en de weg toekomstbestendig te maken. 

De N33 is een belangrijke verkeersader voor de Eemshaven en het Eemsdeltagebied. De klimaat neutrale ambities van de regio worden een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. De CO²-uitstoot en het gebruik van de weg worden namelijk gecompenseerd door zoveel mogelijk circulair te bouwen en zonneparken aan te leggen. 

Ondernemen

Een bedrijf vestigen is niet altijd gemakkelijk. Daarom helpen de gemeentes je graag met informatie over bestemmingsplannen, vestigingseisen, bedrijfsterreinen en bedrijfsgebouwen. Bent je op zoek naar een mooi bedrijfspand in Appingedam? Appingedam biedt ondernemers ruime vestigingsmogelijkheden. Kleinere ondernemers zoals franchisenemers en winkeliers kunnen zich vestigen in het historische winkelcentrum. Daarnaast zijn er meerdere bedrijventerreinen waarop de grotere ondernemingen zich kunnen vestigen. 

Het bedrijventerrein Fivelpoort ligt aan de N33 en is een echte zichtlocatie. Het terrein is bedoeld voor dienstverlenende bedrijven en bedrijven in de kleinschalige industrie. Coöperatie Bedrijvenpark Fivelpoort (CBF) beheert het parkmanagement van Fivelpoort. De unieke samenwerking zorgt voor schaalvoordelen en synergie die zelfstandig bijna niet te realiseren zijn. Zo beschikt Fivelpoort als enige in de regio over een openbaar privaat glasvezelnetwerk. Hierdoor is jouw bedrijf verzekerd van snel internet met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast kun je ook rekenen op goede basisvoorzieningen zoals infrastructuur, beveiliging en telefonie-verbindingen.

Fivelpoort iets voor u? 


Fivelpoort ligt op een steenworp afstand van de chemische industrie van Delfzijl en de Eemshaven. In totaal zijn er zo’n 160 bedrijven gevestigd in deze havengebieden. Daarnaast zijn er in de omliggende regio talloze locaties om uw bedrijf te vestigen.

Benieuwd naar de pas? 

Sociale werkplaats Fivelingo

Werkplein Fivelingo zet zich in voor werk, inkomen en participatie in gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Zij leveren een bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt door zoveel mogelijk mensen te helpen met het vinden van werk of een opleiding. Hier liggen kansen voor ondernemers die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen door arbeidskansen te bieden aan werkzoekenden. De mensen van Werkplein Fivelingo staan altijd klaar met een breed pakket aan facilitaire en industriële diensten.