Appingedam: Trotse stad aan het Damsterdiep

Een klein stadje aan de rand van Nederland dat barst van de cultuur. Dat is Appingedam. Appingedam verwierf stadsrechten in 1327 en is daarmee één van de twee middeleeuwse steden in de provincie Groningen. 

De gemeente, inwoners en ondernemers zijn trots dat zij Appingedam al bijna 700 een èchte stad mogen noemen. Bezoek de regio en ervaar de lange en rijke cultuurhistorie van een gebied dat al meer dan 2500 jaar wordt bewoond.

Handel, rijkdom en rivaliteit

Vanwege de gunstige ligging aan het Damsterdiep en de verbinding met de Waddenzee, groeide Appingedam in de middeleeuwen uit tot een belangrijk internationaal handelscentrum. Appingedam werd hierdoor een grote concurrent van de stad Groningen. Niet zo gek dus dat Groningen alles op alles zette om de macht van Appingedam in te perken. 

Door de eeuwen heen raakte Appingedam langzaam in verval. Desondanks was Appingedam tot halverwege de 20e eeuw het onbetwiste centrum van de regio. In de periode van wederopbouw na de tweede wereldoorlog verwachtte de rijksoverheid dat noordoost-Groningen een belangrijk industriegebied zou worden waarbij Delfzijl en Appingedam samen 100.000 inwoners zouden krijgen. 

De verwachte werkgelegenheid en bevolkingsgroei bleef helaas uit waarna Delfzijl zich sneller ontwikkelde. In 1972 kreeg Appingedam het predicaat ‘beschermd stadsgezicht’. De overheid verleende steun waardoor de gemeente de binnenstad kon renoveren en de uitstraling van de stad kon beschermen. Gelukkig maar want mede hierdoor is en blijft Appingedam een prachtige stad om te bezoeken.
 

De vele sporen van de geschiedenis

De hoogtijdagen van de middeleeuwen zijn inmiddels voorbij. Gelukkig zijn de sporen van de bloei en de handelsgeschiedenis van de stad nog goed te zien in het straatbeeld. Veel karakteristieke panden zijn bewaard gebleven en zijn zelfs aangemerkt als rijks- of gemeentelijke monument. Hierdoor beschikt Appingedam over interessante mix van cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals het raadhuis, de hangende keukens en de middeleeuwse Nicolaïkerk. Dus kom een dagje langs en ontdek al het moois in Appingedam en de Eemsdelta-regio.