Symbool van Groningen en Nederland

Overal in Nederland kom je ze tegen. Historische windmolens die al eeuwenlang onze polders droogmalen en het zware werk uitvoeren. De windmolens zijn bepalend voor het Nederlandse en Groningse landschap en zijn daardoor uitgegroeid tot hèt toeristische symbool van Nederland. 

De provincie Groningen heeft dan ook meer dan 80 historische windmolens die allerlei verschillende functies hebben (gehad) om het leven makkelijker te maken. Reis door de provincie en ontdek de molens van Appingedam, Delfzijl, Loppersum en de vele andere molens in de regio. In de regio vind je niet alleen cultuurhistorische polder- en korenmolens maar ook de modernste windturbines. Deze tweedeling is met name goed te zien in de Eemshaven. Deze imposante zeehaven vol windturbines heeft zich gespecialiseerd als energiehaven en is op zichzelf al zeker een bezoek waard. 

Goliath: De noordelijkste molen van Nederland

De Eemshaven bevat de bijzondere molen "Goliath". Dit is de meest noordelijke poldermolen van het Nederlandse vasteland. Deze bezienswaardige molen is in 1897 gebouwd om de Eemspolder te bemalen en wordt tegenwoordig omringt door een modern windmolenpark. Dit zorgt voor een interessante mix tussen historie en het moderne technologische tijdperk.

In 1979 nam een nieuw gemaal de polderfunctie over en werd de molen overbodig. Dankzij de enthousiaste (vrijwillige) molenaar is de molen nog regelmatig in werking te bewonderen. De belangrijke cultuurhistorische waarde gaat hierdoor niet verloren. 

Edens: De oudste en hoogste molen van Groningen

De oudste nog bestaande molen van de provincie Groningen heet "Edens" en staat in Winschoten. De korenmolen is in 1763 gebouwd en is in 1870 verhoogd. In 2006 heeft de gemeente de molen nogmaals verhoogd. Dit, om de wind in de wieken te houden. Dankzij de verhogingen is Edens tevens de hoogste molen van de provincie Groningen en een belangrijke bezienswaardigheid van Winschoten. Het is daarnaast een belangrijk herkenningspunt.

Olinger: De laatste molen van Appingedam

In de afgelopen 500 jaar stonden er 10 molens in Appingedam. Deze zijn vrijwel allemaal verdwenen. De Olinger Koloniemolen is de laatst overgebleven molen van Appingedam is in 1900 gebouwd na de aanleg van het Eemskanaal. Gelukkig maar want dankzij deze poldermolen hielden de Damsters hun voeten droog. De molen staat een klein stukje buiten Appingedam. Bezoek de molen en geniet van de rust, stilte en de wilde dieren. Draait de molen of wappert de blauwe vaan, dan is de molen opengesteld voor bezoekers.