De sobere, robuuste kerken steken vrijwel overal bovenuit

De provincie Groningen bevat een kwart van alle bezienswaardige en historische kerken in Nederland. Deze kerken zijn soms wel meer dan 800 jaar oud en staan in bijna ieder dorp. De vele kerken vinden hun oorsprong in de van oudsher slechte toegankelijkheid van de Eemsdelta-regio. Overstromingen lagen altijd op de loer en dat was reden genoeg om in vrijwel ieder dorp een kerk te bouwen. 

Vanaf het midden van de 12e eeuw werden veel kerken gebouwd. In die tijd mochten er geen stenen woningen gebouwd worden. Kerken waren dus de enige stenen gebouwen in de dorpen.

 Vrijwel nergens in de wereld vind je zoveel kerken in de Romano-gotische stijl. Nederlanders hoeven dus niet helemaal naar Frankrijk voor Romaanse kerkjes. Sterker nog, de Groningse kerken trekken bezoekers uit de hele wereld. Dus stap in de auto of op de fiets en ga op ontdekkingsreis langs de Groninger kerken. 

Ontdek de vele kerken van het Groninger landschap en leer over hun geschiedenis. Alle kerken in Appingedam en de regio hebben unieke eigenschappen en samen vertellen zij het verhaal van de eeuwenoude kerkgang.  Zo staat de Walfriduskerk in Bedum verder uit het lood dan de scheve toren van Pisa, is de Nicolaïkerk in Appingedam de grootste kerk van de Groningen ommelanden en heeft de kerk van Krewerd het oudst bespeelbare orgel in Nederland. Genoeg om te ontdekken dus!

 

Stichting Oude Groninger Kerken

De bijzondere kerken in Appingedam en de regio zijn relatief onbekend bij veel mensen in Nederland. Dit betekent dat je vrijwel altijd gewoon kan binnenlopen om te genieten van de rust, kunst en geschiedenis.  En dat is maar goed ook want de kerken herbergen prachtige kunstvoorwerpen en hebben daarnaast veel cultuurhistorische waarde

 De "Stichting Oude Groninger Kerken" zet zich  al decennia in om 91 kerken in Appingedam en de provincie Groningen te beschermen. Dankzij hun inzet neemt de belangstelling voor deze kerken toe in binnen- en buitenland. Veel kerken in de provincie en de Eemsdelta-regio zijn namelijk al zes, zeven of soms acht eeuwen oud(!) en hebben hierdoor naast veel cultuurhistorische waarde ook ouderdomskwalen. Door de kerken te beschermen gaat de cultuurhistorische waarde niet verloren. De kerken zijn, op restauraties na, relatief ongerept gebleven en hebben hun eeuwenoude karakter behouden.

De stichting heeft een belangrijke rol in het behoud van de vele kerken die de provincie rijk is. In 2019 bestaat de stichting 50 jaar. Dit wordt dan ook op verschillende manieren gevierd. Dankzij de stichting zijn veel kerken in Appingedam en de regio bewaard gebleven, gerestaureerd en hebben zij hun functie als ontmoetingsplek behouden. Zo wordt tot de dag van vandaag nog steeds kerkdiensten gehouden in een aantal van deze kerken. Daarnaast zijn veel kerken nog altijd in gebruik als vergader- of feestlocatie waardoor ook zij na al die eeuwen nog een functie hebben behouden.

Meer weten over de stichting?