Grote landhuizen omringd door grachten, uitgestrekte tuinen en weidse akkers

De Groningse Borgen lijken soms net kleine kastelen uit vervlogen tijden. Niet zo gek want de oudste borgen stammen uit de 10e eeuw. Borgen zijn Groningse varianten van burchten. In de hoogtijdagen van de middeleeuwen stonden er meer dan 200 in de provincie Groningen. Daarvan stonden 10 borgen in Appingedam. Van de 200 oorspronkelijke borgen zijn er nog maar 16 over. De rijke geschiedenis maken borgen dan ook populaire bezienswaardigheden in de Eemsdelta-regio. Reis door de regio en ontdek de borgen van Groningen en Appingedam.

De Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg ligt op een kwartier rijden vanuit Appingedam. Het is de bekendste borg van de regio en heeft een rijke geschiedenis. De borg stamt uit de 13e eeuw en is door de eeuwen heen meerdere malen uitgebreid. Zo is de karakteristieke gracht pas in de 16e eeuw gegraven. In de jaren erop volgden meerdere uitbreidingen en rond 1800 had de borg haar uiteindelijke vorm. 

Ook van binnen ziet de Fraeylemaborg er prachtig uit. Het is interieur is zeer goed onderhouden en in de 20e eeuw is de borg grondig gerestaureerd zodat de cultuurhistorische waarde niet verloren zou gaan. Tegenwoordig doet de borg dienst als museum. Daarnaast is het een prominente trouwlocatie. Het museum is het hele jaar door geopend en de verschillende kamers en vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw zien. Helemaal bijzonder is een filmpje over de laatste bewoner van de Fraeylemabrog. In dit interview, gemaakt door RTV-Noord, verteld ze over haar jeugd en herinneringen aan de borg. Zo krijgen bezoekers direct een goed beeld van hoe het leven in de borg er vroeger uitzag.

De Fraeylemaborg staat op een uitgestrekt landgoed van ruim 30 hectare dat wordt gekarakteriseerd door de "Engelse" tuin. Deze Engelse tuin is een parkbos vol met zandstenen tuin-ornamenten uit de 17e en 18e eeuw. De tuin bevat tevens verschillende bouwwerken (follies) die de tuin extra sfeer en een unieke uitstraling geven. Kijk dus ook niet raar op als je ineens een enorme hazelnoot of stadsbus ziet staan. Dus bezoek de Fraeylemaborg, maak een wandeling door het bos en maak kennis met een prachtig stukje geschiedenis.

Ekenstein: de laatste borg van Appingedam

Hotel Landgoed Ekenstein ligt op 4 kilometer afstand van het historische stadscentrum van Appingedam. Het is de laatst overgebleven borg in Appingedam. De borg stamt uit 1648. Naast het hotel ligt een prachtige tuin in de Engelse landschapsstijl. Deze tuin is in 1827 aangelegd. Rondom landgoed is veel te zien, doen en beleven. Het landgoed ligt namelijk in een oude cultuuromgeving die zich uitstekend leent voor leuke wandel- en fietstochten. 

Ekenstein brengt sfeer en kwaliteit samen en is dan ook een populaire locatie voor bijeenkomsten zoals huwelijksfeesten en vergaderingen. Het hotel heeft een pittoreske uitstraling en het sfeervolle interieur van het restaurant maakt ieder lunch of diner extra bijzonder. In het restaurant word je compleet in de watten gelegd en kun je genieten van de lekkerste culinaire verrassingen.

Klik hier en ontdek de borgen van de Groningen