Een fantastische kennismaking met de regio

Lang of kort, alleen of met een groep. Wandelen is misschien wel de beste manier om Appingedam en de parels in de regio echt te ontdekken. Lopend door de straten van Appingedam komt de geschiedenis bijna tot leven. Vrijwel overal vindt u wel iets wat herinnert aan de hoogtijdagen van Appingedam. En dat is niet zo gek. Appingedam heeft namelijk een rijke historie als handelsstad en was vroeger een hele belangrijke concurrent voor de stad Groningen. 

Appingedam is onderdeel van de Europese langeafstandswandelroute E9. Dit wordt ook wel het "North Sea Trail" en Wad- en Wierdenpad genoemd. Wandel een gedeelte van deze route en ontdek waarom bezoekers zo verknocht raken op dit stukje Groningen.Wandel door de oude stad Appingedam, maritiem Delfzijl, de weidse akkers met wierdedorpen of het wandel dwars door het Waddenzee Werelderfgoed. Met zoveel om uit te kiezen, verveelt u zich nooit. 

De VVV info-shops in Appingedam en Delfzijl hebben een aantal wandelroutes uitgezet die u kennis laten maken met de mooiste plekjes in de omgeving. Deze routes hebben verschillende thema’s, lengtes en bevatten achtergrondinformatie over de omgeving. Daarnaast kunt u er uiteraard voor kiezen om zelf een route uit te stippelen. Wandelen in Appingedam wordt hierdoor nog leuker.

Wadlopen

Wadlopen is een activiteit voor de echte avonturiers. Het is een bijzondere ervaring die plaatsvindt op de dynamische grens tussen land en water. Wat dacht u bijvoorbeeld van de verrassende tocht naar Rottumeroog: het meest noordelijke punt van Nederland! Rottumeroog is een klein onbewoond eiland en ligt zo'n 11 km uit de Groningse kust. Het eiland, dat onderdeel uitmaakt van de eilandengroep Rottum, is misschien niet door mensen bewoond maar het is wel een hele belangrijke broedplaats voor veel verschillende vogelsoorten. Natuurlijk zijn er ook andere tochten mogelijk. Hierbij bent u van één ding is verzekerd: u kijkt uw ogen uit! Midden in de natuur maakt u kennis met alle verschillende gezichten van het Waddenzee Werelderfgoed. De tocht start bij laagwater waardoor u letterlijk over de bodem van de zee loopt.

Meer weten over wadlopen?

 

Pronkjewailpad

Sinds 2018 heeft de provincie Groningen er weer een parel bij. Het zogeheten “Pronkjewailpad”. Dit is een uitdagende wandelroute van 250km door het prachtige Groningse landschap. Het Pronkjewailpad is een unieke langeafstands-wandelevenement die wandelaars, ondernemers en inwoners verbindt met de mooiste bezienswaardigheden van de provincie. 

Langzaam maar zeker, en vooral kilometer voor kilometer, ontdekt u de parels van de provincie en leert u over de geschiedenis van de verschillende regio’s. Gedurende de route verzamelt u stempels. Elke kilometer proeft, ziet, hoort of ruikt u weer iets nieuws. Ondernemers, kerken en bijzondere locaties zetten hun deuren voor u open om uw tocht nèt dat beetje extra bijzonder te maken. 

De eerste editie in 2018 werd zo’n groot succes dat de organisatie heeft besloten om een complete tweede route toe te voegen. Deze nieuwe route is nog langer samen brengen zij u langs de vele toeristische toppers die de provincie rijk is. Denk aan het Lauwersmeer, de borgen, de Wadden, vestingstad Bourtange, de wierden, de kerken en de stad Groningen zelf. Wandelen in Appingedam mag natuurlijk niet ontbreken!

Schrijf u in voor het Pronkjewailpad en begin uw stempeltocht. Langs de routes staan tientallen stempelposten. Deze staan op unieke locaties en het is altijd weer een verrassing waar u de volgende keer terechtkomt. Ontdek de Groningse gastvrijheid en verzamel al wandelend de Pronkjewails van de provincie! Als u de tocht uitloopt, en uw stempelkaart vol is, mag u zich opmaken voor de feestelijke afsluiting in de Martinikerk in Groningen. Deze afsluiting vind in november plaats.

Ontdek zelf de pronkjewails!