De zon op uw gezicht, dobberend op het water en genieten van het landschap om u heen

Met maar liefst 900 kilometer aan vaarwegen valt er in de provincie Groningen genoeg te beleven. Alle Groningers weten het. De mooiste vaarwegen van Nederland vindt u van Lauwerszee tot aan de Dollard en van Drenthe tot aan het Wad.

Kom varen in Appingedam en ontdek de talloze (jacht)havens aan de kust en in de binnenwateren. Een aantal van deze havens dienen nog steeds als vissershaven en bruisen van de activiteit. De Eemsdelta-regio staat bekend om de vele kronkelende maren tussen de weilanden en is daardoor bij uitstek geschikt voor lange en korte vaartochten. Het is een gebied met een rijke geschiedenis, talloze bezienswaardigheden en biedt veel variatie. Dus ga eropuit en ontdek Appingedam en de regio vanaf het water.

Varen op het Damsterdiep

Appingedam is al eeuwenlang verbonden met het water. Het Damsterdiep vormde van oudsher een belangrijke vaarverbinding tussen de Waddenzee, Appingedam en de stad Groningen. Damster handelaren vervoerden hun goederen over het water en deze handelsgeschiedenis heeft de stad dan ook veel rijkdom opgeleverd.

De rijke cultuurhistorie van het Damsterdiep en Appingedam is tot op de dag van vandaag nog goed terug te zien langs de kades. Zo vaart de Damsterveer iedere zomer langs de vele parels van het Damsterdiep. Denk bijvoorbeeld aan de hangende keukens die perfect laten zien wat je kunt doen als je een keuken wilt inbouwen zonder woonruimte in te leveren. Daarnaast ligt er een heus schiereiland bij Delfzijl dat is ontstaan toen het Damsterdiep werd gekanaliseerd. Men sneed een meander af zodat de scheepvaart minder hinder zou ondervinden. Het schiereiland werd vervolgens voor militaire doeleinden gebruikt en maakt tegenwoordig deel uit van een woonwijk.

Sinds de opening van het Eemskanaal eind 19e eeuw, is de rol van het Damsterdiep veranderd. Tegenwoordig is het Damsterdiep dan ook een rustige vaarweg die zeer geschikt is voor verschillende vormen van waterrecreatie. Met name in de zomermaanden zie je dan ook veel mensen zwemmen, kanoën en varen in Appingedam

Appingedam als startpunt van uw vaartocht

Vanuit Appingedam zijn er verschillende vaarroutes mogelijk. Vaar richting het Eemskanaal, het Schildmeer, Delfzijl, Groningen, de Dollard of Duitsland en ontdek de parels van de regio. Uiteraard kunt u ook een kano huren en Appingedam op een sportieve manier ontdekken. Er zijn tevens verschillende vaarroutes mogelijk zoals de route Schildmeer-Damsterdiep. Dit is een gevarieerde route van ongeveer 40 kilometer.

Ervaar de bijzondere route

Jachthaven Appingedam

Kom met de boot naar Appingedam en meer aan in de jachthaven. Deze ligt midden in het centrum van de stad. Wanneer u in de haven aanmeert, bevindt u zich direct op de grens tussen het middeleeuwse stadshart en het vernieuwde winkelhart Overdiep. De jachthaven ligt op een echte A-locatie en heeft ruimte voor vijftig boten. De middeleeuwse Nicolaïkerk domineert het uitzicht en als het weer het toestaat wordt u ’s avonds beloond met een prachtige zonsondergang.

Bezoek de haven